Legrand Valena™ Life s Netatmo – smart domácnosť rýchlo a bez sekania

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Značka Legrand nedávno predstavila systém smart domácnosti Valena™ Life s Netatmo. Na rozdiel od iných riešení je finančne nenáročný, kompatibilný s prvkami iných systémov, nainštalujete ho bez akýchkoľvek stavebných úprav a zvládnu ho obslúžiť i vaše deti alebo seniori. Prinášame vám prehľad toho, čo dokáže.

Ovládajte osvetlenie, žalúzie i zásuvky

So systémom Valena™ Life s Netatmo spoločnosti Legrand môžete ovládať:

Osvetlenie – Vypínače podporujú funkciu stmievania a bežné, halogénové i LED žiarovky aj kompaktné žiarivky s výkonom 5 – 300 W.

Žalúzie – Môžete ich úplne vyťahovať či sťahovať,nastavovať ich výšku, prípadne ich priradiť do scenárov. Žalúzie však musíte vybaviť motorom s elektronickou alebo mechanickou zarážkou.

Zásuvky – Pomocou spínania zásuviek môžete zapínať a vypínať rôzne spotrebiče. Túto funkciu môžete využiť napr. na ovládanie vykurovania v kúpeľni, ovládanie nočných lámp zapojených do zásuviek, vypínanie televízora na noc a pod.

Jednotlivé funkcie si môžete aj načasovať. Nemusíte ich ovládať iba jednotlivo, ale môžete si vytvárať tzv. scenáre pre rôzne situácie, ako napr. príchod domov z práce, odchod z domu, spánok, prebudenie, oddych a pod. Pre ilustráciu – pred spaním môže systém vypnúť osvetlenie v obývacích izbách, zapnúť tlmené osvetlenie v spálňach či zatiahnuť žalúzie, to všetko pomocou aktivovania scenára, či už na scenárovej jednotke, alebo priamo v aplikácii jedným dotykom.

Medzi funkcie systému Valena™ Life s Netatmo patrí aj sledovanie spotreby energie pomocou smart zásuviek. Môžete si ju zobraziť v prehľadných grafoch pre jednotlivé spotrebiče pripojené do smart zásuviek alebo pre všetky spolu.

Veľkou výhodou systému je jeho modulárnosť a rozšíriteľnosť. Pre základné funkcie vám stačí zakúpiť si štartovací balíček a smart stmievač či mikromodul, ostatné prvky môžete do systému pridávať postupne. Systém Valena™ Life s Netatmo spolupracuje aj s prvkami iných riešení smart domácnosti, ako napr. Apple HomeKit, Google Home, Amazon Echo, Netatmo, IFTT alebo Somfy. Pri vzájomnej kombinácii prvkov týchto systémov sa vám teda otvárajú desiatky až stovky možností.

Poslúchne vás na slovo

Systém Valena™ Life s Netatmo sa od iných systémov smart domácnosti líši svojou jednoduchosťou. Nemusíte inštalovať žiadne káblové rozvody, robustnú centrálnu jednotku ani množstvo ovládacích relé do rozvodných skriniek.

Základom Valena™ Life s Netatmo je zásuvka s bránou, ktorá je akousi centrálou celého systému. Ostatné prvky s ňou komunikujú bezdrôtovo pomocou protokolu Zigbee, ktorý používajú aj iné systémy smart domácností. Zásuvka s bránou sa zároveň pripája k vašej domácej WiFi sieti a cez ňu k internetu, vďaka čomu môžete systém ovládať, či už ste doma, v práci, alebo kdekoľvek inde.

Funkcie Valena™ Life s Netatmo môžete ovládať troma spôsobmi:

Spínačmi – Súčasťou produktového radu Valena™ Life s Netatmo sú bežné spínače na osvetlenie (vrátane tých so stmievačom), spínače na žalúzie a špeciálne spínače, ktoré ovládajú scenáre (spánok/prebudenie, doma/mimo domu). Všetky tieto prvky majú moderný vzhľad obľúbeného dizajnu Valena™ Life , tichý chod a podsvietenie (vypínateľné), aby ste ich v tme jednoduchšie našli.

Aplikáciou HOME + CONTROL – Ide o aplikáciu dostupnú pre smartfóny a tablety s operačným systémom Android aj iOS. Systém tak môžete ovládať klasicky dotykom alebo využijete hlasového asistenta v zariadení. Aplikáciu musíte použiť na inštaláciu a sprevádzkovanie celého systému. Môžete si v nej tiež pomenovať jednotlivé prvky – napr. svetlo v kúpeľni, kúrenie v dielni (v podobe ohrievača pripojeného k smart zásuvke) atď.

Hlasovým asistentom –  Podporovaní asistenti sú Google Assistant, Amazon Alexa a Siri od Apple (systém Apple HomeKit). Nájdete ich nielen v smartfónoch či tabletoch, ale aj vo väčšine smart TV, v smart reproduktoroch či dokonca v niektorých moderných smart elektrospotrebičoch, ako napr. chladničky. Hlasoví asistenti však zatiaľ nerozumejú slovenčine ani češtine, iba niekoľkým svetovým jazykom (to by sa však časom malo zmeniť).

Ovládanie funkcií systému Valena™ Life s Netatmo je však iba čerešničkou na torte, čo sa týka hlasových asistentov. Tí vám môžu napr. prehrať vami zvolenú hudbu či video, vyhľadať informácie na internete, zapísať poznámky, napísať či prečítať textové správy atď.

Smart domácnosť bez sekania

Keďže všetky prvky systému Valena™ Life s Netatmo medzi sebou komunikujú bezdrôtovo, pre ich inštaláciu nemusíte pridávať žiadnu kabeláž a vysekávať drážky,všetky prvky inštalácie sú kompatibilné s bežnými, 40 mm hlbokými inštalačnými krabicami.

Bezdrôtové spínače sú napájané miniatúrnou gombíkovou batériou a môžete ich nainštalovať naskrutkovaním do bežnej inštalačnej krabice alebo ich nalepiť na stenu pomocou dodaných samolepiacich prúžkov. V prípade, že vám ich umiestnenie nebude vyhovovať, môžete ich kedykoľvek premiestniť.

Prvky Valena™ Life s Netatmo majú rovnaký dizajn ako prvky produktového radu Legrand Valena Life. Nemusíte sa teda báť kombinovať smart a obyčajné zásuvky alebo vypínače. Dizajn je moderný, takže vypínače i zásuvky budú pasovať do každého moderného interiéru. Bezdrôtové vypínače a spínače sú veľmi tenké a majú tichý chod.

Zhrnutie:

  • so systémom Valena™ Life s Netatmo môžete ovládať osvetlenie, žalúzie a zásuvky,
  • medzi jeho funkcie patrí aj sledovanie spotreby energie,
  • funkcie môžete rozšíriť pridaním prvkov zo systémov Apple HomeKit, Google Home, Amazon Echo, Netatmo, IFTT alebo Somfy,
  • môžete ho ovládať vypínačmi, aplikáciou alebo hlasom,
  • inštalácia je bez sekania a stavebných úprav – prvky komunikujú bezdrôtovo,
  • prvky systému majú rovnaký dizajn ako produktový rad Legrand Valena Life a sú plne kompatibilné so všetkými dizajnmi z tohto radu.

Pre objednanie produktu nás prosím kontaktujte emailom alebo telefonicky.

Zdroje: